Alles wat je moet weten over buikdansen

15 November, 2016 15:58

Bij buikdansen denken veel mensen aan schaars geklede oosterse danseressen die sexy bewegingen maken met hun heupen en buik. Dit beeld klopt echter niet helemaal: wist je bijvoorbeeld dat er ook mannelijke buikdansers zijn? Kom er in dit blog achter wat jij nog niet wist over buikdansen. 

Buikdansen is meer dan 5.000 jaar oud

Helemaal zeker weten we het niet, maar over het algemeen wordt aangenomen dat buikdansen is ontstaan in India. Daar werd het buikdansen uitgevoerd als tempeldans. Vrouwen dansten ter ere van de goden, maar ook als voorbereiding op een bevalling. Vanuit India is de dans verspreid over de rest van de wereld. Zigeuners namen deze dansvorm mee naar onder andere Spanje, Noord-Afrika, Egypte en Perzië.

De naam buikdansen klopt niet helemaal

De term buikdansen is enigszins misleidend, omdat het suggere

ert dat er vooral met de buik wordt gedanst. Dit is echter niet het geval: tijdens het buikdansen gebruik je het hele lichaam. Hoewel de bewegingen er geïsoleerd uitzien, gebruik je toch je hele lichaam om één bepaald lichaamsdeel te laten bewegen.

Er is niet één vorm van buikdansen

Doordat het buikdansen in zoveel verschillende landen voorkomt, zijn er veel stijlen ontstaan binnen het buikdansen, zoals de Baladi en de klassieke Egyptische buikdans. We gebruiken buikdansen dan ook als verzamelnaam voor verschillende oosterse dansen.

Buikdansen is niet alleen voor vrouwen

In het Westen worden heupbewegingengezien als sensuele en vrouwelijke bewegingen. Hierdoor denken veel mensen dat buikdansen alleen voor vrouwen is. Oorspronkelijk wordt buikdansen echter door zowel mannen als vrouwen gedaan en heeft het niks met erotiek te maken. Een aantal van de meest bekende buikdansers ter wereld is zelfs man!

Buikdansen voorkomt rugklachten

Bij het buikdansen is het belangrijk dat je een rechte houding aanneemt. Door heel rechtop te dansen, train je de spieren in je rug. Ook raak je gewend aan deze houding, waardoor je in het dagelijks leven ook een rechte houding aanneemt. Dit voorkomt rugklachten die ontstaan door een kromme houding.

Ben je enthousiast geworden door dit blog en wil je ook leren buikdansen? Bij Boltini kun je een workshop buikdansen volgen. Danseres Zeyna leert vrouwen én mannen alle ins en outs van deze dansvorm.

De oorsprong van pantomime >

Ontdek de dieren van het circus

De meest populaire circusdieren zijn pinguïns en kamelen, maar er zijn meer dieren kijk verder welke dieren nog meer.

Lees meer

Over Circus Boltini

Circus Boltini is met zijn decennialange ervaring een begrip in de Nederlandse circuswereld. In 1980 is het circus gestopt, maar tegenwoordig kunt u bij ons terecht voor het verhuur van een compleet circus, tenten, dieren en circusacts.

Contact

Office: Televisieweg 113  
1322BD Almere 

Mail: info@boltini.nl
Tel: 0367852885

...