Historie

 

Toni Boltini
Portret van Toni Boltini

Toni Boltini werd op 22 februari 1920 geboren in Eindhoven. Hij is begonnen als artiest in het reizend variététheater van zijn vader, waarmee zij de kermissen bereisden. Dit theater was van zeer bescheiden omvang, maar er moest wel keihard gewerkt worden, gezien het grote aantal voorstellingen welke meestal een uur duurde. Dit is voor Toni Boltini een zeer goede leerschool geweest. Als kind was hij al zeer vooruitstrevend en was hij al altijd aan het werk om het reizend theater van zijn vader zo mooi mogelijk te maken.

Tijdens de Oorlog.

Door de oorlogsomstandigheden was het afgelopen met het reizend theater, omdat de optredens verboden werden. Circussen mochten in die tijd wel reizen van de bezetter, waarop de vader van Toni Boltini zijn reizend theater opborg en met medewerking van Toni Boltini een consumptietent ombouwde tot circustent, alhoewel klein van omvang maar men kon toch verder reizen. Je moest dan wel voor tien uur 's avonds gesloten zijn. En de tent moest verduisterd zijn. Het transport geschiedde in die tijd of per schip of met paarden.

Na de oorlog.

Toen de oorlog afgelopen was kwamen de grote buitenlandse circussen naar Nederland en het was natuurlijk een aanfluiting dat hij met dat kleine circusje reisde. Aangezien zijn vader reeds lange tijd niet meer werkzaam was en Toni Boltini steeds de grote initiatiefnemer was besloot hij al zijn energie te steken in de uitbreiding van zijn kleine circus. Het circus Toni Boltini werd één van de grootste circussen van Europa en ik denk ook wel het bekendste.

Dé uitvinding

Een uitvinding van Toni Boltini, zijn complete hydraulische circustent, welke plaats bood aan 7000 personen. Deze gigantische circustent van 100 bij 55 meter werd binnen anderhalf uur opgebouwd. Hij presteerde het om wekenlang achter elkaar één dag te spelen in een gemeente, daarbij middag en avond voorstellingen gevend. 's Avonds na de voorstelling afbouwen, 's nachts rijden naar de volgende plaats, 's morgens vroeg opbouwen en dan om drie en acht uur weer voorstellingen geven. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat dit mogelijk was.

Systeem van Boltini

De hydraulische circus tent van Toni BoltiniEr zijn op het ogenblik diverse circussen in Europa die het systeem van een dag spelen hebben overgenomen van hem. Alleen met dit verschil dat alle nu reizende circussen enorm veel kleiner zijn. En Toni Boltini speelde en transporteerde het circus zonder één dag rust, terwijl de andere circussen altijd één of twee dagen nodig hadden tussen de af- en opbouw. Zijn rijdende stallen, welke niet op- en afgebouwd hoefden te worden, oogstten veel bijval bij de Europese circussen. Als ook zijn enorm wagenpark, wat meestal binnen anderhalf uur na de voorstelling weer vertrokken was met het hele hebben en houden naar een volgende plaats.

En nu?

Staande ovatie voor Circus BoltiniIn 1980 hield Toni Boltini het voor gezien, hij verkocht zijn circus en kocht een groot pret- /recreatiepark te Naarden. Tijdens zijn reizen heeft hij zijn tweede vrouw Pammy ontmoet, uit dit huwelijk is een zoon: Angelo geboren. Die zo het laat aanzien in de voetsporen van zijn vader zal treden. Zijn vrouw houdt zich bezig met de verhuur van circustenten met of zonder programma, welke voor bedrijfsfeesten in zijn geheel afgehuurd kunnen worden, en circus- en andere dieren, welke voor feestelijkheden gebruikt kunnen worden.

De circustenten van Boltini

Tenten in verschillende maten tussen de 16 meter en/ of 200 meter. Genoeg ruimte voor een bruiloft of een zakelijk feest. Kijk verder welke circustent het beste bij U past.

Lees meer

Ontdek de dieren van het circus

De meest populaire circusdieren zijn pinguïns en kamelen, maar er zijn meer dieren kijk verder welke dieren nog meer.

Lees meer

Over Circus Boltini

Circus Boltini is met zijn decennialange ervaring een begrip in de Nederlandse circuswereld. In 1980 is het circus gestopt, maar tegenwoordig kunt u bij ons terecht voor het verhuur van een compleet circus, tenten, dieren en circusacts.

Contact

Office: Televisieweg 113  
1322BD Almere 

Mail: info@boltini.nl
Tel: 0367852885

...